Sorin Chelmu, candidatul AUR la președinția Consiliului Județean Vaslui: „Actuala administrație ne-a ținut blocați 34 de ani”

[trx_widget_audio scheme=”default” url=”https://sorinchelmu.ro/wp-content/uploads/2017/11/sample-melody.mp3″]

În cadrul unei conferințe de presă în care a fost prezentat drept candidat al Alianței pentru Unirea Românilor, Sorin Chelmu a vorbit despre câteva dintre cele mai mari probleme ale județului, dar și despre soluții pentru rezolvare. „Aceste trei subiecte nu trebuie rezolvate de mâine, de când partidul AUR va veni la guvernare, ci chiar începând de astăzi, motiv pentru care doresc să trag un semnal de alarmă celor care încă ocupă scaunul puterii să ia toate măsurile, pentru că altfel au de pierdut doar vasluienii”, a spus Chelmu.

Candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui, Sorin Chelmu, spune că își va folosi experiența în administrația centrală, dar și pe cea profesională pentru rezolvarea problemelor județului, odată ce va ajunge în fruntea celei mai importatente instituții din administrația publică locală. Este cunoscut că Sorin Chelmu a ocupat mai multe funcții importante în Guvernul României, printre care secretar general, ca și în Ministerul Agriculturii.

„Vin după o experiență de mai bine de 30 de ani în administrația publică, la cel mai înalt nivel, cu legăturile pe care le-am avut și le am în continuare cu Bruxelles-ul. În perioada de pre-aderare și în perioada de după aderare am contribuit la construcția unor proiecte mari pentru România, iar aici aș aminti doar agențiile de plăți, mecanismile de finanțare, garantare, contragarantare în agricultură, unde astăzi se văd rezultatele. Suntem singurul segment din economia României unde absorbția de fonduri europene este de 100%. Rezultate cu care mă mândresc, obținute, desigur, într -o echipă, cum și aici, la Vaslui, probabil, o să avem nevoie de o echipă, o echipă puternică, care să știe pe deoparte cum se creeze mecanismele, pe de altă parte, cum se atragă fondurile și de unde să le atragă, astfel încât să scurtăm acel lanț al slăbiciunilor și al birocrației excesiv de mari, care au blocat Vasluiul în ultimii 34 de ani. Eu nu vreau să fac o carte neagră a administrației din ultimii 34 de ani, pentru că vasluienii o văd și o simt pe propria lor piele. În schimb, așa cum am promis, eu o să fac o analiză foarte clară a ceea ce se întâmplă și voi veni și cu soluții la problemele care sunt astăzi”, a declarat candidatul AUR.

Prima mare problemă a județului despre care Chelmu a vorbit a fost cea legată de Aquavas și proiectul de alimentare cu apă și sistemul de canalizare care a făcut ca vasluienii să plătească pentru aceste utilități cele mai mari facturi din țară.

„Primul dintre ele este o investiție mare. Probabil nici faraonii din Egipt nu s-ar fi încumetat să facă această investiție atât de mare fără să aibă toate calculele făcute. Mă gândesc la Aquavas și cei aproape 500 de milioane de euro care ar trebui să fie atrași pentru a face rețele de apă și canal în tot județul Vaslui. Investiția este imensă, este pe bun augur și trebuie făcută. În schimb, are câteva mici probleme. Așa cum a fost gândită și vă spun din experiența pentru că, în calitate de consultant, am ajutat două județe, și aici mă refer la Prahova și Călărași, care mi-au cerut sfatul despre cum trebuie făcută documentația și ce avize trebuie obținute pentru a putea să dezvolte proiectele în județele respective. Prin urmare, când vorbesc despre ce presupune un astfel proiect, o fac în cunoștință de cauză. Din păcate, proiectul în județul nostru a plecat prost, pentru că a fost făcut în sistem centralizat. Asemănător cu sistemul de termoficare centralizat al Vasluiului din perioada comunistă. Când aveam apă caldă, nu aveam lumină. Când aveam lumină, nu aveam căldură. Îmi amintesc că în zilele când aveam apă caldă, era bătaie pe cadă, care să stea mai mult. Acest sistem gândit de administrația Buzatu & comp este supercentralizat. Ei s-au gândit să facă o stație de epurare la 20 – 30 de kilometri distanță de unele localități. Evident că se naște următoarea întrebare: cum poți să transporți apa reziduală pe o distanță atât de mare? Dau exemplu zonei Bogdana – Găvan și toate acele dealuri. Cum aduci până la Lipovăț acele conducte pentru transportarea apei reziduale și mai ales cu ce costuri? Întreb pentru că în perioada următoare două elemente vor fi esențiale pentru umanitate: apa și energia. Cu ce costuri energetice trebuie să fie pompată o apă reziduală pentru a parcurge o distanță de 20-30 de kilometri? Energia nu mai este deloc ieftină și trebuie să știm cine va suporta toate aceste cheltuieli. Și ca să continui cu exemplele, trebuie spus că municipiul Vaslui are aproximativ 26 de kilometri de rețea apă canal, la o populație de 60.000 de locuitori. Aceeași rețea va trebui construită și la Bogdănești, de exemplu, unde vor fi 700 de abonați. Cine va suporta costurile acestor rețele uriașe construite peste dealuri și văi? Toate aceste costuri se vor răsfrânge în facturi și vor fi plătite din buzunarul potențialului abonat. Soluția o avem și, dacă va trebui, voi merge la Bruxelles pentru a renegocia contractul, astfel încât aceste sisteme să fie gândite și construite pe plan local. Francezii deja lucrează în acest sens, ei numesc acest tip de organizare “bazinul vieții”, în sensul că o comunitate trebuie să-și asigure toate resursele, și de apă, și de energie, sau un procent cât mai mare astfel încât să reducă cât mai mult amprenta de carbon. Acest proiect megalomanic gândit de Aquavas va genera consumuri enorme de energie, care vor fi suportate de cetățenii județului Vaslui”, a spus Sorin Chelmu.

Celălalt mare proiect din județ despre care candidatul Chelmu spune că trebuia gestionat mult mai bine este cel legat de managamentul deșeurilor: „Am fost în aceste zile prin mai multe comune și am găsit elemente privind modul cum se face acest management al gunoaielor. Trebuie spus că s-a pornit greșit din negocierea care a fost făcută. Azi, o familie cu 12 membri plătește o taxă, să zicem, de 12 lei pe fiecare membru. Din experiența pe care o am, pot spune că o familie cu 12 membri nu generează de șase ori mai mult gunoi decât o familie cu doi membri. Acea familie numeroasă își chivernisește orice băț de chibrit, nu-l aruncă, în speranța că poate mai aprinde ceva cu el. Totodată, se știe că, în general, familiile numeroase au venituri mai mici și își drămuiesc foarte bine banii. Trebuie găsite soluții pentru că gunoiul este o mare problemă, nu doar pentru județul Vaslui, ci pentru toată Europa. Întâmplător, eu sunt bun prieten cu un cercetător român, Costin Frâncu se numește, care are soluția la această problemă. Este vorba despre o invenție românească prin care gunoiul este folosit pentru generarea de energie. O astfel de fabrică există, este construită în județul Brașov, iar acolo deja se produce energie electrică și termică. Am înțeles că în trecut a venit cineva și la noi în județ, cu o propunere de a dezvolta un astfel de proiect, însă a fost refuzat pentru că în zona gunoaielor se învârt mulți bani”.

„Un alt subiect pe care trebuie să-l abordăm – pentru că este de interes major pentru județul nostru -, se referă la Drumul Strategic Bârlad -Laza -Codăești. Vasluiul are nevoie de infrastructură rutieră pentru că cu toții mergem prin județ și vedem în ce stare sunt drumurile noastre. Ca Vasluiul să se poată dezvolta, ne trebuie o legătură rapidă cu autostrada, un drum expres cu Republica Moldova, pe calea ferată, un drum rapid care să ne lege de Iași. Acest Drum Strategic, în prezent, din informațiile pe care le dețin, este blocat. În momentul de față, pe Tronsonul 3 se construiește cu viteză maximă și probabil va fi finalizat în termenii din contract, însă pe Tronsoanele 1 și 2, lucrările bat pasul pe loc, deoarece contractul pe care îl avea consultantul nu a mai fost prelungit, la fel cum s-a întâmplat pe Tronsonul 3. Din acest motiv, construcția pe primele două tronsoane este blocată. Probabil va mai dura trei sau patru luni până când se va licita din nou pentru un consultant, ceea ce întârzie foarte mult lucrările. Există riscul ca lucrările pe cele două Tronsoane să nu mai fie finalizate la timp, iar asta înseamnă că bugetul județului va fi supus unei noi cheltuieli. O neglijență a autorităților locale și interesele meschine ale unora ne vor duce în această situație. Aceste trei subiecte despre care v-am vorbit nu trebuie rezolvate de mâine, de când partidul AUR va veni la guvernare, ci chiar începând de astăzi, motiv pentru care doresc să trag un semnal de alarmă celor care încă ocupă scaunul puterii să ia toate măsurile pentru că altfel au de pierdut doar vasluienii”, a mai arătat candidatul AUR la președinția Consiliului Județean Vaslui.

sursa: vasluiulazi.ro

Add your Comment